Tips på hur du enkelt kan rengöra plåttak

Moderna plåttak kräver inte mycket underhåll, men det är trots det ändå viktigt att inspektera och rengöra plåttak regelbundet. När du tar hand om och rengör ditt plåttak kan det hålla i upp till 50 år. Ett vanligt problem för plåttak, förutom smuts och skräp på taket, är att det lätt kan bildas alger och även lav. Om du märker att ditt tak drabbats av påväxt är det viktigt att ta itu med problemet så snabbt som möjligt. I denna artikel går vi igenom hur du på bästa sätt rengör plåttak och vad som är viktigt att tänka på när du gör det.

Rengöra plåttak

Att rengöra plåttak är relativt enkelt, om det inte är så att plåttaket drabbats av korrosion eller påväxt.

1. Undvik högtryckstvätt när du tvättar plåttak.

2. Rengör plåttaket med en mjuk borste eller svamp och använd ett vanligt rengöringsmedel, exempelvis diskmedel.

3. Skölj till sist av taket med en slang eller tryckspruta för att få bort rengöringsmedlet och smutsen.

4. Om det växer alger eller lavar på ditt plåttak bör du använda specifika medel för just detta.

Rengör plåttak från mossa och alger

Rengör plåttak från mossa och alger

Alger och även lavar är ett vanligt problem på plåttak. För att bli av med problemet behöver du använda medel som är gjorda för just detta, algborttagningsmedel. Börja med att ta bort löv och smuts från taket enligt ovan instruktioner. Därefter applicerar du algborttagningsmedlet, vanligtvis med en tryckspruta. Sedan låter du medlet verka, kom ihåg att inte applicera medlet när det regnar eller om väderleksprognosen säger att det ska regna kort efter behandlingen. Om medlet regnar bort innan det hunnit verka kommer du inte uppnå önskat resultat. När medlet verkat kommer regnet att tids nog skölja bort det, och du behöver därför inte tvätta bort medlet efteråt.

Ta hjälp av experter

Plåttak är som tidigare nämnt relativt enkla att underhålla. Har ditt plåttak däremot drabbats av alger och lav kan det vara fördelaktigt att anlita professionella takrengörare som rengör taket på bästa sätt. De som jobbar med att rengöra tak har kunskap och expertis om vad som krävs för att bli av med påväxt på plåttak. Plåttak har en glatt yta som ofta kan upplevas hal, har taket även drabbats av alger och lav finns det risk att taket blir ännu halare. Av säkerhetsskäl kan det vara bra att låta en expert rengöra ditt tak, eftersom det finns större risk för skador på ett halt tak. På LA Takvård erbjuder vi effektiv och skonsam takvård som gör taket fritt från påväxt utan att göra skada på takmaterialet.

Säkerhet är viktigt när du rengör plåttak

När det kommer till att rengöra plåttak är säkerheten det viktigaste. Har det regnat kan plåttaket bli väldigt halt och du bör därför undvika att vistas uppe på taket när det är blött. Ska du använda en stege för att ta dig upp på taket bör du inte ställa stegen på en träyta eftersom även detta blir halt när det regnat, använd istället ett glidskydd för att undvika olyckor. En annan viktig sak när det kommer till säkerhet är att aldrig gå upp på taket ensam. Du bör ha med dig någon som kan hålla uppsyn från marken, utifall att något skulle hända och olyckan är framme. Men viktigast av allt är att du alltid ska ha på dig en säkerhetssele när du vistas på taket.

Hur ofta bör jag rengöra plåttak?

Hur ofta bör jag rengöra plåttak?

Det är vanligt att det bildas framför allt alger men även lav på plåttak och av den anledningen är det viktigt att rengöra plåttak regelbundet. Vi rekommenderar att du utför årliga kontroller av taket och dess skick för att utvärdera om det behöver rengöras. Du kan behöva rengöra taket varje år, oftare eller mer sällan beroende på hur det ser ut när du kontrollerat skicket.

Att rengöra plåttak behöver inte alltid innebära att du behöver göra en djupgående rengöring med algborttagningsmedel utan ibland kan det räcka med att tvätta bort smutsen och ta bort löv och annat skräp enligt tidigare nämnda anvisningar. Du kan däremot behöva rengöra taket mer djupgående om det finns mycket skog och höga träd runt om som skräpar ner och gör det mer gynnsamt för alger att växa på taket. Det är även bra att regelbundet rengöra hängrännorna och rensa dessa från löv och annat skräp som ofta samlas.

Håll taket rent

Med en enkel och ekonomisk takrengöring får du som husägare ett renare tak som gör sitt jobb. Har det börjat växa alger och lavar på ditt plåttak bör du ta hand om problemet snabbt för att undvika skador som kan orsakas av påväxt. För att bli av med problemet krävs noggrann rengöring med professionella rengöringsprodukter. Även om taket ser rent ut på ytan kan mikroskopiska rötter och sporer finnas kvar i taket som väntar på näring för att kunna växa igen, och problemet blir då återkommande. Genom att rengöra plåttak regelbundet får du ett fint och välfungerande tak och förhindrar skador.

Sammanfattning

Genom att rengöra plåttak regelbundet säkerställer du att avrinningen från taket fungerar optimalt. Regelbunden takrengöring är viktigt oavsett om du bara behöver tvätta av taket försiktigt för att bli av med smuts eller om du behöver göra en mer djupgående rengöring för att bli av med alger och lav. Men kom ihåg att undvika att använda högtryckstvätt eftersom detta kan skada taket, välj en mer skonsam metod när du rengör plåttak. Är du osäker på hur du på bästa sätt ska rengöra ditt plåttak kan det vara fördelaktigt att anlita professionella takrengörare som kan göra detta åt dig. På LA Takvård erbjuder vi skonsam och effektiv takvård som gör taket rent utan att skada taket.

Är ditt tak i behov av takvård? Boka en kostnadsfri takinspektion!