Takvård

Vår beprövade metod hjälper villaägare att spara hundratusentals kronor genom att ”förnya” taket

En sak nästan alla villaägare kan enas om är att det nästan alltid blir dyrt så fort man pratar om tak, men så behöver inte vara.

Många gånger är villaägare övertygade om att en dyr takrenovering för hundratusentals kronor väntar. Vår metod för takvård gör det möjligt att “förnya” det existerande taket istället för att byta ut det.

OBS!

Tak som har goda möjligheter att hålla i 70 år byts ofta ut efter 40 år för hundratusentals kronor. Spara pengar genom att ta hand om taket så kan du i många fall dubbla takets livslängd.

 

Växande problemet – Mossa & påväxt

Problemet är påväxt (lavar) som långsamt fräter upp takpannorna. Detta möjliggör frostsprängningar som riskerar att skada och till sist spräcka takpannor. Spruckna tackpannor gör att regn och smältvatten rinner in på undertaket.

Mossa på taket binder upp fukt och gör så att regn- och smältvatten i värsta fall rinner över och bakom takpannorna. Då riskerar du att läkt och undertak ruttnar upp. När det gått så långt väntar takbyte för hundratusentals kronor. Helt i onödan, eftersom det finns ett flertal sätt att bli av med problemet.

Fråga: Varför växer det mer alger, lavar och mossa på Svenska tak än vad det gjorde för 20-30 år sedan?
Svar: Anledning är bättre miljö. Det regn som faller är mindre surt idag och mängden tungmetaller och andra gifter har lyckligtvis minskat betydligt. Förr tog surt regn död på påväxten. Så är det inte idag.

Skandinaviska tak
–en blöt historia:

En villaförsäkring täcker nästan aldrig denna typen av skador.

En Norsk rapport från Anticimex utfört på över 9000 tak visar att över 50% av alla tak är i ett för dåligt skick.

Anticimex Sverige larmade 2021 om att mer än var fjärde vind är fuktskadad.

Livscykelanalyser gjorda på Chalmers Tekniska Högskola visar att takpannor håller upp emot 100 år om de blir väl omhändertagna. Därför är det onödigt, och ekonomiskt vansinne, att byta ut takpannor som i många fall inte är äldre än 40 år.

LA-metoden – Prisvärt och Enkelt

Ett takbyte kostar oftast hundratusentals kronor.

En skonsam behandling rengör takpannorna och förhindrar att taket åldras i förtid. Bedömningen är att du kan förskjuta ett takbyte minst 20 år fram i tiden genom att ta väl hand om ditt tak. Takexperter menar att även tak som är rejält angripet av påväxt kan behandlas framgångsrikt. Rekommendationen är att du enbart tillåter personer med vana, kunnande och rätt utrustning, trampa omkring på ditt tak. Överlämna riskabla takjobb till experter. Tyvärr är det inte alla tak som kan räddas. Några gånger har det gått så långt att ett dyrt takbyte är nödvändigt.

Vad kostar en takvårdsbehandling

En offert på en takvårdslösning brukar hamna på mellan 4 560 kr till 9 040 kr efter rotavdrag (takyta ca 160 kvm)

Undvik dyra kostnader

Takpannor, läkt

50 000 kr

Ställningar, säkerhetsåtgärder

20 000 kr

Arbetskostnader

50 000 kr