Rotavdrag tak: Så fungerar det

Ditt tak är mer än bara en skyddande barriär mot väder och vind – det är en investering i ditt hem. Genom att utnyttja rotavdraget kan du spara pengar samtidigt som du säkerställer att ditt tak förblir i toppskick. I denna guide kommer vi att titta på hur rotavdraget fungerar för takunderhåll och hur du kan dra nytta av det för att hålla ditt tak i bästa möjliga skick.

Krav för rotavdrag

Det är viktigt att förstå att det finns vissa krav som du måste uppfylla för att ha rätt till rotavdrag. För att ha rätt till rotavdrag måste följande villkor vara uppfyllda:

  • Du ska äga bostaden där arbetet utförs.
  • Bostaden ska användas som permanentbostad, fritidsbostad eller liknande, antingen av dig eller dina föräldrar.
  • Du ska faktureras för arbetet och/eller stå för kostnaderna.
  • Du ska ha rotavdrag kvar att utnyttja. Det maximala avdraget för rotarbeten är totalt 75 000 kronor per person och år, varav högst 50 000 kronor får vara rotavdrag.
  • Du ska vara bosatt i Sverige och betala skatt här, eller vara bosatt utomlands men beskattas i Sverige enligt inkomstskattelagen, med minst 90 % av dina förvärvsinkomster här.
  • Du ska ha fyllt 18 år senast vid årets slut.

Ett dödsbo kan få rotavdrag för arbeten som utfördes före dödsfallet. Om det finns en ensam dödsbodelägare kan denne få rotavdrag för arbeten som utförs och betalas efter att bouppteckningen registrerats hos Skatteverket. Om det finns flera dödsbodelägare måste ett arvskifte upprättas innan rotavdrag kan ges. Lagfart ska sökas inom tre månader.

Om bostaden ägs av flera personer kan ni dela på rotavdraget, men det totala avdraget får inte överstiga 30 % av arbetskostnaden.

Hur får jag rotavdrag på takarbete?

Rotavdrag för takarbete ska ingå i offerten och hanteras av företaget. Företaget måste vara godkänt för F-skatt för att kunna erhålla utbetalning för rotavdrag. Godkännandet måste finnas på plats när avtalet ingås eller när du betalar fakturan. Om F-skatten godkänns efter att avtalet har tecknats och betalningen har genomförts, är företaget inte berättigad till utbetalning.

Rotavdrag för takvård

När det gäller rotavdrag för takvård är det viktigt att känna till denna möjlighet. Företaget som utför arbetet gör avdraget direkt via Skatteverket, vilket innebär att du som kund kan dra nytta av denna förmån. Hos oss på LA Takvård ser vi till att rotavdraget alltid är inkluderat i offerten.

Rotavdrag för takvård

Skydda din fastighet och håll ditt tak i toppskick med vår effektiva och skonsamma takvårdslösning! Dra nytta av rotavdrag för tak och spara pengar på takunderhållet. Kontakta oss idag på LA Takvård för en kostnadsfri takinspektion och offert som inkluderar rotavdraget. Få ditt tak att glänsa igen – boka nu!